Puterea unei comunități emană din felul în care oamenii care o formează reușesc să construiască legături și să-și transforme comunitatea împreună. Acest lucru s-a simțit intens la Tazlău, unde, în ziua de marți, 27 iunie, s-a finalizat seria de activități din cadrul proiectului „Ecoturism și dezvoltare locală în comuna Tazlău”, cod SMIS 151155, implementat de către ASOCIAȚIA „ECO TRAVEL” – în calitate de Lider de parteneriat împreună cu ASOCIAȚIA „CENTRUL DE RESURSE RE-START” – în calitate de Partener.
Pe parcursul lunilor martie – iunie au fost desfășurate 7 activități de dezvoltare a responasbilității civice privind dezvoltarea durabilă (acțiuni de plantare și de ecologizare, identificarea unor trasee optime în vederea înființării unor poteci tematice în zona pădurii de tisă și a pădurii cu mesteceni, parcurgerea unui traseu turistic și de identitate, excursie în aer liber organizată în scopul identificării obiectivelor turistice locale, vizită de documentare și observare a unor obiective de patrimoniu cultural care ar putea fi incluse în cadrul unui traseu propus turiștilor).
„Făuritori de trasee turistice”. Ultima din această serie de activități, desfășurată în ziua de 27 iunie, a fost și cea mai solicitantă pentru toți, dar, în același timp, și cea mai interesantă și fructuoasă. Scopul acestei drumeții a fost de identificare, împreună cu elevii, a unui potențial traseu turistic în munții Tazlăului, numit sugestiv: „Pe urmele Sfinților din Măgura Tazlăului”, principalul obiectiv de pe traseu fiind Stânca Sf. Cuvios Chiriac de la Tazlău, cel mai cunsocut pustnic din preajma Mănăstirii Tazlău.
Au fost culese informații privitoare la traseu, au fost create hărți turistice folosind aplicații mobile dedicate și s-a stabilit un inventar de activități propuse autorităților locale: confecționarea de panouri informative și indicatoare de direcție, montarea acestora, amenajarea traseului și a punctelor de acces, organizarea propriu-zisă a unui tur dedicat comunității, ghidat chiar de către copii, făuritorii traseului. Pe tot parcursul traseului atmosfera a fost una plină de bună dispoziție, copiii fiind entuziasmați și bucuroși că au reușit să ducă la bun sfârșit un traseu destul de solicitant, prin cei peste 11 km parcurși, mai ales că mulți dintre ei erau la prima aventură de aces fel.
La finalul activității au fost stabilite și datele tehnice ale potențialului traseu de tip pelerinaj religios. A rezultat, în urma centralizării datelor culese pe durata drumeției, descrierea traseului, după cum urmează:
Etape: Căminul Cultural „I.I. Mironescu” – Podul peste apa Tazlăului – Atelier meșteșugăresc împletituri din nuiele – Fosta mina de sare potasică – Dealul Cireșului – Poiana Cireșlui – La Stejeriș – Creasta principală – Stânca Sf. Chiriac – Vf. Măgura Mare (875 m) – Piciorul Măgurii – Stânca Bursucilor – Vf. Măgura Mică/Măguricea (705 m) – Cariera de piatră – Casele Mironeștilor – Căminul Cultural „I.I.Mironescu”.
Tipul traseului va fi „în circuit”, distanța parcursă, de 11,42 km, în cca 5:30 – 6:00 h de drumeție, încadrându-l, ca grad de dificultate, în categoria: mediu.
Activități cu IMPACT. Această comunitate din județul Neamț își dorește să se reinventeze prin intermediul proiectului “Ecoturism și dezvoltare locală în comuna Tazlău”, care a adus o nouă viață și oportunități pentru tinerii localnici. Printre acești tineri se numără și Daniel Murariu, un pasionat de fotografie care a găsit în Tazlău o sursă inepuizabilă de inspirație. Însoțit de aparatul foto și de camera video, Daniel a fost prezent constant la activitățile desfășurate în cadrul proiectului, capturând în imagini toate colțurile pitorești ale comunității sale. Implicarea lui Daniel în proiectul de dezvoltare locală a fost una activă și participativă. Pentru Daniel, fotografia nu este doar o pasiune, ci și o modalitate de a păstra amintiri și de a promova frumusețea locurilor natale. El consideră că realizarea unei opere fotografice de calitate nu este deloc ușoară, dar simte o chemare în această direcție și își dorește să surprindă în imagini toată splendoarea Tazlăului.
„În urma acestui proiect, am înțeles că trebuie să mă implic activ în schimbarea comunității din care fac parte și sunt foarte bucuros că am reușit să descopăr mai mult din frumusețile Tazlăului”, mărturisește Daniel Murariu, elev proaspăt absolvent de clasa a VIII-a, la școala din localitate.
Proiectul „Ecoturism și dezvoltare locală în comuna Tazlău” a avut un impact semnificativ asupra comunității, atrăgând atenția asupra potențialului turistic al zonei. Prin implicarea participativă a tinerilor precum Daniel, s-au creat oportunități pentru dezvoltarea turismului local și pentru promovarea valorilor autentice ale comunității.
Tazlăul are șansa de a deveni tot mai atractiv pentru turiști, care vin să se bucure de peisajele pitorești, de tradițiile locale și de ospitalitatea oamenilor. În plus, prin intermediul fotografiilor lui Daniel și ale altor pasionați de arta vizuală, frumusețea acestui colț de natură este adusă în atenția întregii lumi.
În concluzie, implicarea participativă a tinerilor în dezvoltarea turismului local este esențială pentru promovarea și conservarea frumuseților naturale și culturale ale comunității tazlăuane, demonstrând că turismul și educația merg mână în mână în procesul de formare a copiilor.
Prin implicarea copiilor, a membrilor comunității și a partenerilor cooptați în proiect (Școala Gimnazială „I.I. Mironescu”, Direcția Silvică Neamț – prin Ocolul Silvic Tazlău, Primăria Comunei Tazlău, Biblioteca comunală „I.I. Mironescu, Mănăstirea Tazlău și Asociația Club Sportiv Amprente Moldave) s-a reușit crearea unei conexiuni solide între trecutul cultural și patrimoniul local, iar aceasta este cheia pentru dezvoltarea durabilă a turismului în zonă.
Răspunsuri