Observarea puieților plantați pe „Coborâș”

20230501_100817

Un grup de 15 elevi înscriși la Școala Gimnazială „I.I. Mironescu” din Tazlău au parcurs astăzi, traseul turistic și de identitate: Coborâș, Stația de Gaz Metan, Racila, familia Luca.

Scopul principal al activității a fost participarea elevilor la o excursie în aer liber, pentru a vizita‚ identifica obiective turistice locale și conștientiza importanța păstrării și conservării lor, pentru asigurarea unui viitor sustenabil comunității și generațiilor viitoare.

Primul obiectiv vizitat a fost locul de pe Coborâș , unde GT a observat stadiul de dezvoltare a puieților plantați, au reperat  propriul copac pe care l-au fotografiat, spre comparare la următoarea vizită.

În imediata apropiere, elevii au identificat complexul Stației de Gaz Metan, un important obiectiv economic din comună. Doi membri ai comunității , angajați ai Stației de Gaz Metan, au oferit participanților o adevărată lecție în aer liber, despre ce înseamnă un cap de extracție, la ce adâncime se forează la noi în țară, maximul în lume, adâncimea de extracție pe raza Tazlăului fiind cuprinsă între 400 și 1200 m. Dialogul interactiv a dat elevilor posibilitatea de a aduce cunoștințele acumulate în școală, într-o activitate extrașcolară, confirmare că tot ce învață, are aplicabilitate în viața de zi cu zi (ex. formula CH4, presiune, atmosferă). „Experții”, cei doi angajați, au făcut și un scurt istoric al sondelor de prospecție și extracție, din această zonă, prin anii 1968,  forma sub care gazul ajunge la consumatorii casnici (odorizantă).

      

„Călătorului îi stă bine cu drumul”, de aceea am continuat cu vizitarea Racilei, loc denumit așa de la racii, care se pitesc de ochiul vigilent al tăzlăuanului, venit la marketul natural, să procure delicatese (raci, scoici, melci). Semn că Racila are o apă curată, este tocmai prezența acestei speciii care îi dă numele, racul trăind doar în ape nepoluate.

Elevii au povestit că știu de la părinți și bunici de ce locul se numește așa. Pornind de la expresiile „roșu ca racul” și „merge ca racul înapoi” , au fost prezentate noțiuni științifice – racul are sângele albastru, când este fiert devine roșu, sensul de mers este dat de înotătoarea codală).

     

Într-un spațiu amenajat cu mese și băncuțe din lemn, între șerpuirile Racilei, s-a făcut popasul pentru gustare, au identificat cele trei fântânițe, s-au desfășurat jocuri de tip outdoor, pe o rază de 20 m, GT „au pescuit” și observat mediul înconjurător. Au constatat că este un loc  despre care ei vor căuta povești și pentru care, ei înșiși, să creeze o poveste.

Ultimul obiectiv al programului atelierului a fost vizitarea  familiei Luca, mama și fiică, iubitoare și păstrătoare ale tradiției populare, ce ne-au povestit despre legătura lor cu lucrul de mână, războiul de țesut, ce obiecte  de îmbrăcăminte tradițională meșteresc – ii, brîie, catrințe.

Ne-au pus la dispoziție costume populare, cu care doritorii din GT s-au îmbrăcat, au făcut fotografii, și,  ca semn de recunoaștere, apreciere și mulțumire , din partea noastră, cu acordul lor, vor fi postate, pentru promovare.

În topul preferințelor GT s-a situat ultimul punct al traseului, Fam.Luca.

A fost  o excursie cu activități variate, de observare, documentare, vizită, în care am abordat în interdependență câteva obiective locale, care, cu siguranță, pot să facă parte dintr-un viitor traseu propus turiștilor.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Răspunsuri