Nicu Luncașu, poetul-scriitor de sub poalele Măgurii!

 

Cunoscut pentru plimbările sale prin locurile pline de farmec ale Tazlăului, dar și pentru cuvintele pline de tâlc despre faptele și oamenii acestor meleaguri, Nicu Luncașu este înzestrat așadar cu un talent rar. Cel de a scrie. Și a scris.

După mai bine de 1000 de ore de documentare și sute, poate chiar  mii de pagini citite și analizate în amănunt, a reușit să adune între copertele acestei cărți inedite o parte din istoria satului. Oameni, locuri, întâmplări, toate reunite în una dintre cele mai interesante culegeri despre Tazlău din ultimii ani: “Tazlăul, în presa vremii”. Mereu în căutarea unor povești autentice despre acest loc din Moldova de sub munte, Nicu ne oferă prin cartea sa o perspectivă unică asupra acestei așezări istorice. Prin sinceritatea și umorul său aparte, reușește să transpună cititorii în lumea sa, oferindu-le posibilitatea să de a trăi alături de el aventurile și provocările vieții de tăzlăuan din secolul XX. Cu fiecare pagină citită, te simți ca și cum ai fi parte din povestea satului, trăind alături de personajele și evenimentele surprinse perfect de autor. Există convingerea că cititorul lecturează deja cu sufletul la gură, răsfoind pagină după pagină cartea sa, așteptând, poate, să se regăsească într-un fel sau altul în întâmplările sau poveștile cuprinse în acest volum.

De la descrieri detaliate ale condițiilor de muncă, la evenimente culturale și până la întâmplări amuzante și emoționante, colecția de articole a lui Nicu Luncașu ne oferă o imagine completă a unei lumi care a dispărut odată cu încheierea unui secol plin de provocări pentru locuitorii acestei părți de țară românească.

Această colecție de articole ne amintește că nu doar locurile, ci și oamenii care au trăit și muncit aici, au un rol important în păstrarea memoriei și promovarea satului natal. Îi mulțumim și îl așteptăm cu apariția unui nou volum, intitulat ″Tazlăul de odinioară″, așa cum ne-a promis. Pentru că Nicu nu se oprește aici! Pregătește deja o nouă colecție de povești și povestiri, pe care are de gând să le aștearnă în următorul său volum. Cu siguranță că pasiunea sa pentru istoria satului de baștină va naște o adevărată capodoperă a Tazlăului.

Colecția sa poate fi considerată, pe bună dreptate, un testament al unei vieți trăite de tăzlăuani și poate fi o sursă de inspirație și informare pentru toți cei interesați de această temă fascinantă.

Nicu a demonstrat, că dacă iubești cu adevărat satul natal, nu îți trebuie neapărat studii în domenii de specialitate. Măiestria în ale scrisului, dorința sa și munca asiduă de documentare sunt suficiente. Nu este ușor ce a reușit să realizeze și nu e la îndemâna oricui. Talentul literar al domnului Nicu Luncașu merită apreciat și recunoscut, deoarece reușește să transmită emoție și ne ajută să înțelegem mai bine viața Tazlăului de odinioară.

Cu siguranță că ″Tazlăul, în presa vremii″ va rămâne în inimile cititorilor pentru mult timp de acum înainte.

Așadar, sincere aprecieri, felicitări și noi succese!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Răspunsuri