Meșteșuguri și meșteșugari locali

20230605_111148

Arta sculpturii în lemn este una dintre cele mai vechi și mai frumoase meserii de pe planetă. De-a lungul timpului, această artă a evoluat și s-a diversificat, iar astăzi putem admira opere de o frumusețe și o originalitate aparte. Printre cunoscătorii acestei vechi meserii se numără și Lidia Crețu, o artistă talentată care făurește obiecte din lemn ce întregesc arta meșteșugăritului prin fantezie și originalitate.

În cadrul atelierului de astăzi, organizat în cadrul proiectului „Ecoturism și dezvoltare locală în comuna Tazlău”, cod SMIS 151155, am fost primiți de meșterul Lidia, care pregătise o expoziție cu lucrările realizate, completată, într-un colț de fructele sezonului, parfumatele căpșuni. Lidia ne-a vorbit despre această pasiune a ei, care a venit dintr-o necesitate, lucra goblen, pe care, firește, pentru a-l pune în valoare, trebuia înrămat, așa s-a apucat de lucrul în  lemn. Desenul tehnic studiat în liceu îi este  un prieten nelipsit în schițele lucrărilor, ne-a spus că primește comenzi, are lucrări la vânzare, face parte dintr-un grup, pe facebook, cu aceleași preocupări ca ale ei, ar dori să aibă mai mult timp pentru pasiunea ei, dar viața la țară, de vrei, nici noaptea nu-i de odihnă.  Am desfășurat împreună cu GT un exercițiu de recunoaștere, denumire a uneltelor cu care sculptează meșterița noastră, un altul de descifrare a simbolisticii lucrărilor în ansamblu, alegerea uneia dintre lucrări și argumentarea alegerii.

În continuare am vizitat Muzeul de etnografie „Victor Tofan” fiind întâmpinați de dl. Victor Tofan și dna. Elena Todiriță.

Am aflat istoria acestui muzeu, ce l-a motivat pe dl. Tofan să gândească și să înfăptuiască acest măreț proiect: cinstirea memoriei părinților și bunicilor, dragul de tot ce înseamnă tradiție și tradițional, să lase ceva-ul acela, după dumnealui, pentru care să fie pomenit numele său în comunitate.  Gazda  ne-a ghidat în interiorul muzeului, în beciul de piatră unde, odinioară stăteau la răcoare vinul, cele de-ale gurii. Ne arată ultimele achiziții, două cărți bisericești, scrise cu litere chirilice, ferecate în două vitrine frumos meșteșugite, șaua din piele de măgar, plugul de lemn, o cioată de stejar, tratată cu substanțe speciale, lăcuite, ca dealtfel toate obiectele, pentru a le feri de dăunători și deteriorare.  La finalul vizitei, un participant delegat de ceilați a așternut impresiile noastre  în jurnalul muzeului.

Vă invităm să treceți pragul domnei Lidia și al domnului Victor și să admirați aceste comori tradiționale.

 

      

      

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Răspunsuri