Scurtă prezentare:
Pe dealurile din apropierea orașului Buhuși, se află o bisericuță de lemn ctitorită de Teodor Cantacuzino, în anul 1730, pe locul unei biserici mai vechi, ridicată de Ciolpan călugărul, la sfârșitul secolului al XVI-lea. Este înălțată pe o temelie de piatră, cu talpa și pereții durați din bârne masive de stejar, frumos îmbinate în cheotori.
În decursul timpului, biserica a suferit numeroase refaceri, între care cea din anul 1913 i-a adus schimbări radicale: adăugirea unui pridvor cu turn-clopotnița disproporționat de mare, dar cu multe elemente decorative, acoperirea pereților exteriori cu scânduri și a celor interiori cu carton.
În anul 2001, monumentul a intrat într-un amplu proces de restaurare, pentru a fi readus la forma originară, cu bârnele aparente, protejate de un acoperiș înalt, cu streșini largi și învelitoarea din tablă de cupru, fiind bijuteria arhitectonică a actualei Mănăstiri Ciolpani. Forma miniaturală, armonia proporțiilor, măiestria tehnicilor constructive și decorative, împreună cu tezaurul iconografic din interior creeaza valoarea și splendoarea deosebită a acestei bisericuțe, declarată monument istoric și de arhitectură populară religioasă.