Biserica „Sfântul Evanghelist Ioan”, Corni – Bodești

Scurtă prezentare:

Construită inițial în satul Muncel în 1783, biserica a fost strămutată în noul sat Corni, la 1854, deoarece biserica din vechiul sat fusese dusă în satul Bordea. Ea se înscrie în stilul moldovenesc al bisericilor de lemn, specific secolului al XVIIl-lea, cu planul triconc. Pridvorul deschis inițial era o podoabă a bisericii, împodobit cu arcade frumos profilate și stâlpi sculptați în torsadă, dintre care, doar parțial se mai pot vedea în interior, fiind încastrați în peretele de lemn tencuit și văruit. Deasupra pridvorului se ridică turnul-clopotniță de formă pătrată cu acoperiș piramidal, dar la intrarea în incintă se află un turn-clopotniță mai nou, construit după modelul celui de la biserica Sf.loan, din Piatra. Intrarea în pronaos se face prin ușa originară, durată din blăni de stejar, cu feroneria și încuietoarea veche, cu ancadramentul masiv, decorat cu un brâu gros in relief. Naosul lărgit cu doua abside pătrate este acoperit cu o boltă semicilindrică. Altarul are absida pentagonală, decroșată, cu pereții văruiți, ca și întregul interior. Ridicată pe temelie de piatră, cu pereții din bârne de stejar, acoperiți în prezent cu lambriu de lemn, ce imită zidul de cărămidă și vopsit în roșu închis, are acoperișul mai scund, cu streșini foarte largi, cu console late, de forma unor aripi drepte, cu vârful crestat în mici capete de cai.

TARIFE

TRASEE DIN CARE FACE PARTE

CONTACT

Obiectiv de patrimoniu:

Obiectiv de patrimoniu

 

Stare de conservare:

De-a lungul timpului biserica a avut parte de mai multe îmbunătățiri și restaurări, ultima fiind în anul 2002.

Scurt istoric:

Scurt istoric:

Plecând din cetatea geto-dacică Petrodava (lângă oraşului Piatra Neamţ) a celor „mai viteji şi mai drepţi dintre traci”, pe drumul spre Cetatea Neamţului la mijlocul distanţei, în Comuna Bodeşti, pe malul pârâului Cracău, ajungem la dealul „Cetăţuia”, ce adăposteşte urmele unei vaste aşezări eneolitice (unde s-a descoperit celebra „Horă de Frumuşica”, cultura Cucuteni – cercetată în 1928 de pr. Constantin Matasă).

Actuala biserică a satului Corni, este adusă de către fiicele aceluiaşi serdar Kălinău, Smaranda şi Frusina, în anul 1854-1855 din satul Muncel, judeţul Roman (sat mutat în pădure din dispoziţia familie Sturza). Biserica a fost ctitorită de către Ancuţa Sturza: „această sfântă biserica am făcut eu Ancuţa Sturza la 1730” (inscripţie aflată în pridvor, încrustată pe o grindă în stânga uşii de intrare în biserică).

De asemenea din inventarul bisericii din anul 1967, mai păstrează o parte din obiectele cu valoare istorică, cum ar fi: epitaful de 1m/1m, datat probabil în jurul anului 1783; un tipic din anul 1816; o psaltire din anul 1826; mai multe mineie din anii 1805-1806 (toate cărţile fiind scrise în chirilică, unele tipărite la Moscova); pomelnicul de lemn al familiei serdarului Kălinău (ce cuprinde şi numele arhierelui Lavrentie şi a ieromonahului Varnava) datat la 25 iunie 1819; o icoană a Învierii cu cele 12 praznice împărăteşti şi icoana pe hârtie a Sf. Ioan Evanghelistul – realizată în cărbune, singura păstrată intactă de pe sfânta masă.

Biserica din satul Corni este construită din grinzi de stejar îmbinate în „coada de rândunică” având dimensiuni reduse (16m lungime, 4,5m lăţime şi aproximativ 9m înălţime în vârful turlei). Este aşezată pe temelie de piatră zidită şi tencuită, fiind acoperită cu şindrilă, la interior este îmbrăcată în rigips, iar la exterior este placată cu lambriu din lemn.

 

Lucrări de restaurare efectuate recent:

În decursul timpului bisericuţa a suferit mai multe intervenţii şi reparaţii: în anul 1900 – s-a pus pardoseala la biserică; în anul 1935 s-a restaurat îmbrăcămintea interioară şi exterioară a bisericii şi s-a ridicat afară masa de piatră pentru aghiazmă în anul 1956; în timpul păstoririi Arhimandritului Ghenadie Pelin (1976-1995) s-a restaurat învelişul bisericii; între anii 1996-2000 s-a construit casa de prăznuire sub păstorirea pr. Eugen Ţăpuc; între anii 2000-2002 – refacerea acoperişului de şindrilă şi a lambriului exterior la iniţiativa epitropului Gheorghe Tomescu împreună cu consiliul parohial şi credincioşii satului. Reparaţia capitală începută în anul 2002 a presupus: restaurarea iconostasului, înlocuirea pardoselii, realizarea unor strane noi, înfrumuseţarea sfântului lăcaş cu noi obiecte de cult, restaurarea sf.mese (din piatră cioplită octogonală), recondiţionarea pridvorului şi a uşii de stejar, izolarea termică a pereţilor (cu vată minerală şi rigips), realizarea unui sistem complet de termoficare, construirea unui grup sanitar modern, reconsolidarea fundaţiei şi placarea cu piatră, reabilitarea casei de prăznuire, alimentarea cu apă curentă, ridicarea unei noi clopotniţe, a unui altar de vară pentru slujbele hramurilor bisericii, construirea porţilor din lemn masiv de stejar şi alte construcţii aferente.

 

[trebuie introdus shortcode din zona de after and before]

Cum poți ajunge aici?

 

Din Piatra Neamț spre Târgu Neamț pe DN15C, apoi la dreapta în Bodești spre Bodeștii de Jos-Corni, pe DJ155G.

Din Roman pe DN15D, apoi la dreapta la intrare în Girov pe DJ208G, ulterior la stânga între Ștefan cel Mare și Vad (Dragomirești) spre Cârligi-Soci-Bordea-Corni pe DJ155G.

 

*Sursa fotografii: https://corni.mmb.ro/16825-scurt-istoric, https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_din_Corni#/media/Fi%C8%99ier:Biserica_din_satul_Corni_com._Bode%C5%9Fti_Jud._Neam%C5%A3_Rom%C3%A2nia_spate.JPG