Biserica „Sf. Voievozi”, Răpciuni-Ceahlău

Scurtă prezentare:

Pe Valea Bistriței, la poalele Muntelui Ceahlău, monahul Teofil, preotul loanu, călugării și sătenii din satul Răpciuni, au ridicat în anul 1773 o frumoasă biserică de lemn, în care și-au înscris toată măiestria și frumusețea sufletului.

La început a fost biserica unui schit de călugări și apoi biserică de mir. Pe pomelnicul de lemn, lucrat în 1834 sunt detalii despre construcția și reînnoirile bisericii, între care și contribuția boierilor din familia Cantacuzino – proprietarii moșiei Hangu, care aveau o reședință la Răpciuni, în apropierea bisericii. Aceasta a fost salvată de la inundare cu apele Lacului de acumulare Izvorul Muntelui la Muzeul Satului din București, unde se află și în prezent, fiind considerată o bijuterie a arhitecturii populare religioase și declarată monument istoric.

TARIFE

TRASEE DIN CARE FACE PARTE

CONTACT

Obiectiv de patrimoniu:

Obiectiv de patrimoniu

Stare de conservare:

 

Stare de conservare:

Lăcașul de cult din Răpciuni a fost strămutat la București, făcând parte astăzi din patrimoniul cultural național găzduit și conservat de Muzeul Satului.

Scurt istoric:

 

Scurt istoric:

 

Biserica datează din 1773, după cum atestă inscripțiile dăltuite pe grinzile din pridvor.

În anii ’50 ai secolului al XX-lea, odată cu construirea barajului și crearea lacului de acumulare de la Bicaz, lăcașul de cult din Răpciuni a fost strămutat la București, făcând parte astăzi din patrimoniul cultural național găzduit și conservat de Muzeul Satului. Demontarea bisericii a fost făcută cu meșteri dulgheri locali, care au și reconstruit-o în muzeu. Numele lor figurează în actele contabile aferente anului transferării. Aceștia au fost: Ursu Vasile, Borșa Ion, Bocancea Gheorghe, Bocancea Ion, Târșa Gheorghe, Bonteanu Gheorghe, Chiorbeja Grigore și Roștioru Nicolae. Unul dintre bătrânii satului Ceahlău a declarat.

Biserica de la Răpciuni prezintă cel mai amplu ansamblu de picturi parietale dintr-obiserică de lemn din Moldova. Discursul iconografic se îmbină cu decorația geometrică și florală într-o inspirată orchestrare cromatică, evidențiată de fondul preponderent alb.

Deși zugravul nu este cunoscut și se pare că pictura sa a fost retușată pe alocuri în sec. al XlX-lea, se presupune că a activat în a doua jumătate a sec. al XVIII-lea.

Judecata de Apoi de la Răpciuni impresioneaza prin amploarea și unitatea compoziției iconografice, desfașurate pe doi pereți ai pronaosului și prin dramatismul viziunii ancorate în mentalul medieval. Atenția privitorului este atrasă deopotrivă de tribunalul ceresc, dominat de silueta impozantă a lui Iisus Judecator, dar și de imaginea iadului, unde, într-o dezordine terifiantă, apar corpurile contorsionate ale păcătoșilor, muncite de diavoli. Între cele doua planuri, se disting cetele compacte ale drepților, conduși în rai de Sf. Petru, și a păcătoșilor, aici evreii, conduși la judecată de prorocul Moise. Foarte interesantă este imaginea raiului, asemenea unei arce proiectate pe fond alb, cu cei trei patriarhi, Avraam, Isaac și lacov, însoțiți de „bunul tâlhar”. Este dificil de identificat apartenența geografică a zugravului, ținând seama că biserica se află intr-o zonă de proximitate dintre Ardeal și Moldova, ca și de faptul că mobilitatea meșterilor devenise o cutumă în veacul al XVIII-lea.

Lucrări de restaurare efectuate recent:

Lucrări de restaurare efectuate recent:

În anul 2007 s-a realizat un program de restaurare a bisericii de lemn din Răpciuni. Proiectul de restaurare a bisericii a fost elaborat de Niels Auner și a urmărit corectarea deformărilor structurii de rezistență, precum și asigurarea stabilități construcției.     Lucrările au început în anul 2007, au durat 7 luni și au fost executate de o echipă specializată, cu îndelungată experiență în acest tip de intervenții la bisericile de lemn. A doua etapă în reabilitarea acestui monument a fost restaurarea picturii murale. Lucrările de restaurare a picturii murale au durat aproximativ un an.

[trebuie introdus shortcode din zona de after and before]

Cum poți ajunge aici?

 

București, Muzeul Satului.

 

*Sursa fotografii: https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_din_R%C4%83pciuni#/media/Fi%C8%99ier:RO_B_Village_Museum_Rapciuni_church_5.jpg, https://adevarul.ro/stiri-locale/piatra-neamt/biserica-seculara-salvata-din-apele-lacului-bicaz-2019162.html