Biserica „Sf. Voievozi”, Bistricioara-Ceahlău

Scurtă prezentare:

Ridicată pe malul pârâului Bistricioara, la poalele Muntelui Ceahlău, în anul 1775 de către credincioșii localnici și cei veniți din Ardeal, această biserică se încadrează în stilul arhitectonic moldovenesc, împrumutând forma acoperișului cu două trepte de la bisericile ardelenești, asemănător cu cel al bisericii Sfânta Ana din satul Ceahlău situat în apropiere. Are o formă simplă și sobră, cu pereții îmbrăcați cu scânduri, iar pridvorul adăugat la începutul secolului al XX-lea are un acoperiș scund, fără turn-clopotnița deasupra.

Deosebită este împrejmuirea incintei, zidită cu piatră de râu. Pictura, zugravită direct pe bârnele interiorului decorează doar parțial pronaosul, amintind în mod frapant de pictura bisericii de la Răpciuni, care se evidențiază prin expresivitate.

TARIFE

TRASEE DIN CARE FACE PARTE

CONTACT

Obiectiv de patrimoniu:

Obiectiv de patrimoniu:

– Biserica „Sf. Voievozi”, Bistricioara-Ceahlău se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: NT-II-m-B-10592.

Stare de conservare:

Scurt istoric:

Scurt istoric:

Atestată documentar din anul 1775 și reconstruită în anul 1831, biserica de lemn din Bistricioara este localizată în cimitirul satului. Biserica are hramul Sfinților Voievozi și este ridicată din bârne de brad cioplite, aşezate pe talpă de stejar şi pe temelie de piatră de râu. Bârnele sunt încheiate la colţuri „în coadă de rândunică“, după tipicul ardelenesc. Un element arhitectural particular este acoperişul etajat, învelit cu draniţă. Planul bisericii este sub formă de cruce, având abside laterale pentagonale. La exterior, bârnele sunt acoperite cu scândură, pentru o mai bună protecţie, procedura frecvent utilizată în cazul bisericilor de lemn din Moldova. Pictura de pe peretele nordic şi sistemul de boltire sunt cele două elemente care fac această biserică unică chiar și în rândul locașurilor de pe Valea Muntelui. Bolţile celor trei spaţii interioare sunt diferite. Pronaosul are un plafon drept, cel al naosului are forma unui trunchi de con sprijinit pe nervuri dispuse radial, iar bolta altarului are formă unghiulară. Această frumoasă biserică se află pe noua listă a monumentelor istorice clasa B.

Lucrări de restaurare efectuate recent:

[trebuie introdus shortcode din zona de after and before]

Cum poți ajunge aici?

 

sat Bistricioara; comuna Ceahlău

 

*Sursa fotografii: https://monumenteneamt.ro/biserica-de-lemn-sf-voievozi-3