Biserica „Sf. Petru si Pavel”, Luminiș, Piatra Șoimului

Scurtă prezentare:

A fost construită la sfârșitul sec. al XVIII-lea. Pe temelia joasă din piatră și talpa de stejar sunt ridicați pereții din bârne de brad, încheiați în coadă de rândunică, în prezent acoperiți cu lambriu de scândură în partea de jos și craniță în rest, inclusiv la pereții turnului-clopotniță, de deasupra pridvorului. În interior, pereții etalează frumusețea naturală a bârnelor, în special la bolțile sub formă de calotă, din naos și pronaos. Acoperișul bisericii este mai scund, învelit cu tablă nouă, ca și acoperișul înalt alt turnului de influență ardelenească. Acoperișul pridvorului și al naosului este perpendicular pe axul longitudine al bisericii, asemănător celui de la Biserica Buna Vestire de pe Cozla, Piatra Neamț. Planul triconc se încadrează în caracteristicile specifice bisericilor moldovenești din sec. al XVIII-lea.

TARIFE

TRASEE DIN CARE FACE PARTE

CONTACT

Obiectiv de patrimoniu:

Stare de conservare:

Biserica prezintă valoare arhiteconică deosebită, dar necesită urgente lucrări de restaurare și conservare.

Scurt istoric:

Biserica de lemn cu hramul „Sf. Apostoli Petru şi Pavel“ de la Luminiş a fost ridicată în 1874, pe cheltuiala obştii locale, aşa cum este consemnat în istoricul parohiei. În lista monumentelor istorice din judeţul Neamţ, bisericuţa din Luminiş apare însă ca datând din secolul XVII.

Lăcaşul este construit din bârne de brad, încheiate „în frânghiu“, aşezate pe talpă de stejar şi pe o temelie de piatră de râu. Iniţial, bisericuţa a fost acoperită cu şindrilă. După închiderea sa, în 1949, reparaţii nu s-au mai făcut, astfel că de-a lungul timpului a ajuns într-o stare accentuată de degradare. „Acoperişul era de draniţă. Aşa l-am găsit eu, când am venit, în anul 1990. Treptat, draniţa s-a tot distrus, a plouat înăuntru, au putrezit grinzile. Pe unde am putut le-am înlocuit. Aşa că prioritatea noastră a fost să o acoperim cu un material mai rezistent. Abia de curând am reuşit să o acoperim cu tablă“, explică pr. paroh Vasile Hanganu.

În timp, bârnele au fost acoperite la exterior cu şindrilă bătută în solzi, iar la interior cu şipcă, pentru o mai bună protecţie.

În jurul bisericii se află şi acum, ca şi odinioară, cimitirul satului.

 

Lucrări de restaurare efectuate recent:

După închiderea sa, în 1949, reparaţii nu s-au mai făcut, astfel că de-a lungul timpului a ajuns într-o stare accentuată de degradare. Dupa anul 1990, cand a venit aici pr. paroh Vasile Hanganu s-a inlocuit acoperisul cu unul din tablă.

[trebuie introdus shortcode din zona de after and before]

Cum poți ajunge aici?

Sat Luminiș, comuna Piatra Șoimului, județul Neamț. Din drumul național DN 15, se virează la stânga în intersecția din localitatea Roznov, în sensul de mers Bacău-Piatra Neamț și se intră pe drumul județean DJ 156E; biserica se află după 6 km pe DJ 156E, în satul Luminiș.

 

*Sursa fotografii: https://doxologia.ro/trista-poveste-bisericutei-din-luminis