Biserica „Sf. Nicolae”, Conțești-Girov

Scurtă prezentare:

Biserica a fost construită de ardelenii care au venit pe aceste meleaguri în anul 1784. Este dezvoltată pe un plan triconc, tipic moldovenesc, cu unele influențe ardelenești: pridvorul mic și inestetic a fost adăugat mai târziu (1930); pronaosul cu absidă rotunjită și turnul-clopotniță deasupra; naosul pătrat, cu abside pentagonale și altarul cu absida decroșată pentagonala. Pereții din bârne de stejar sunt înveliți cu scânduri rostuite, vopsite în gri, iar acoperișul, de înalțime modestă avea inițial învelitoarea din stuf,  înlocuită la sfârșitul secolului al XIX, cu draniță, așa cum este și în prezent.

Deosebită este împrejmuirea incintei zidită din piatră, cu un portal monumental, la intrare. Biserica din Contești este pe lista monumentelor istorice din județul Neamt.

TARIFE

TRASEE DIN CARE FACE PARTE

CONTACT

Obiectiv de patrimoniu:

Obiectiv de patrimoniu:

Biserica „Sf. Nicolae”, Conțești-Girov est declarată monument istoric având cod LMI NT-II-m-B-10623.

Stare de conservare:

Din păcate, nu doar catapeteasma se află într-o grea suferinţă. Întreaga construcţie este degradată, iar lemnul este atacat de cari. Tocmai de aceea, în prezent sunt foarte necesare şi lucrări de consolidare a structurii de rezistenţă.

De dimensiuni foarte mici, bisericuţa este înconjurată de un zid de piatră, refăcut în 1838 şi în ultimul deceniu.

De-a lungul existenţei sale, lăcaşul a suferit reparaţii în mai multe rânduri. Astfel, în 1939 a fost tencuită, catapeteasma a fost spălată şi lăcuită pictura, iar duşumeaua a fost refăcută. Apoi, în 1987 pereţii bisericii au fost căptuşiţi cu scândură şi vopsiţi, înlocuindu-se şi şindrila.

Scurt istoric:

Lăcaşul, ridicat, probabil, în secolul XVIII, este construit din bârne de lemn, căptuşite, la exterior, cu scândură. Ulterior, scândura a fost scoasă şi înlocuită cu şipci bătute. Din ce s-a transmis din bătrâni, se ştie bisericuţa a fost acoperită cu stuf şi paie, iar prin 1884 era acoperită cu şindrilă, aşa cum este şi astăzi.

La început lăcaşul era format doar din altar, naos şi pronaos, pridvorul şi tinda fiind adăugate în anul 1895. Tot în acel an se spune că ar fi fost înălţată şi duşumeaua din interiorul bisericii, „cu 30-40 de cm, ştiut fiind faptul că se coborau 2-3 trepte spre intrarea în pronaos“.

La intrarea în incinta bisericii se află expuse câteva pietre funerare vechi, datate la mijlocul secolului XIX, pe care pot fi descifrate inscripţii în limba slavonă.

Inventarul iconografic al bisericii este şi punctul ei forte. Cele mai valoroase ca forţă de expresie, dar şi din punctul de vedere al tehnicii picturale sunt icoanele Sfântul Nicolae şi Maica Domnului cu Pruncul Iisus. De asemenea, în biserică există câteva icoane datate în secolul al XIX-lea. „Mai avem două icoane foarte importante pentru noi, ca parohie, de care oamenii sunt foarte legaţi. Este vorba de Sfânta Ana cu Maica Domnului în braţe, cunoscută ca aducătoare de ploaie. Eu am scos-o de două ori din biserică şi de fiecare dată a plouat. Apoi mai este icoana Sfinţilor Apostoli despre care se spune că ar fi stat 100 de ani ascunsă în albia Cracăului, iar apa nu a deteriorat nici lemnul, nici pictura“, povesteşte parohul de la Conţeşti.

 

Lucrări de restaurare efectuate recent:

[trebuie introdus shortcode din zona de after and before]

Cum poți ajunge aici?

Pentru a vizita biserica de lemn „Sf. Nicolae“ de la Conţeşti trebuie să ajungeţi în comuna Girov, judeţul Neamţ. Din centrul comunei, viraţi la stânga, pe drumul ce desparte Girovul de localitatea Verşeşti. La numai câteva sute de metri veţi descoperi bisericuţa de lemn, înconjurată de atât de frumosul zid de piatră.

 

*Sursa fotografii: https://contesti.mmb.ro/parohia-contesti