Biserica „Sf. Nicolae,” Broșteni

Scurtă prezentare:

Pe malul Bistriței, în colțul nord-vestic al ținutului Neamț, în satul Broșteni a fost înălțată o frumoasă biserică, în anul 1760, sub ctitoria monahului Daniil și lucrată cu multă măiestrie de meșterii locali – Petru și fratele lui Ionina, după cum stă scris pe portalul pridvorului. Pe o temelie din bârne groase de frasin și tisa, s-au înălțat pereții din cununi de bârne cioplite în trunchiuri de brad, îmbinate în coadă de rândunică, cu acoperișul înalt, învelit cu draniță și turnul-clopotniță deasupra pridvorului. Frumusețea bisericii este dată de armonia proporțiilor, dar mai ales de elementele arhitectonice sculpturale și cele picturale realizate pe bolți și la cornișă. Această biserică prezintă multe asemănări cu cea din Răpciuni, prezentând o mare și exceopțională valoare istorică și artistică.

TARIFE

TRASEE DIN CARE FACE PARTE

CONTACT

Obiectiv de patrimoniu:

Obiectiv de patrimoniu:

Ansamblul obiectivului este compus din următoarele monumente istorice:

Ansamblul bisericii „Sfântul Nicolae” din Broșteni a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2015 la numărul 213, având codul de clasificare cod LMI SV-II-a-B-05502. El este format din două obiective:

Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” – construită în 1779 și având codul SV-II-a-B-05502.01 și

Clopotniță – construită în 1779 și având codul SV-II-a-B-05502.02.

Stare de conservare:

Scurt istoric:

Scurt istoric:

Edificiul a fost ridicat din lemn de brad și tisă de către locuitorii satului Broșteni, ajutați fiind de locuitorii satelor vecine Lungeni și Neagra. Biserica a fost construită pe locul uneia mai vechi și a primit hramul Sfântul Nicolae (sărbătorit la data de 6 decembrie). Meșterii au fost frații Petru și Ioniță Erei, aduși din Bucovina. Pe ancadramentul pridvorului se descifrează, fragmentar, o inscripție în lemn care amintește de numele meșterilor: „Să se știe că această sfântă și dumnezeiască biserică, am făcut eu, Erei Petru cu fratele meu Ioniță.” Aceștia au realizat lucrarea sub îndrumarea unui călugăr numit Daniil de la Voroneț, în acea perioadă, Broșteni făcând parte din Braniștea Voronețului. De asemenea, călugărul Daniil a dăruit locul pentru biserică și pentru livada și cimitirul din imediata vecinătate.

Biserica a fost lucrată în întregime manual, din bardă și cuțitoaie, fără joagăr sau fierăstrău de mână. Cu toate acestea, a fost decorată cu înflorituri și diferite motive lucrate cu multă migală și răbdare, din cuțite, de către meșteri lemnari.

Tradiția locală vorbește de un haiduc pe nume Moglan, care a contribuit la construcția edificiului de lemn, oferind bani și haiduci ca mână de lucru. O parte mai mică din sumele necesare au fost obținute de la enoriașii din satul Broșteni, destul de puțini la număr în acea perioadă. După finalizarea construcției lăcașului, același călugăr Daniil a contribuit parțial cu bani pentru odoare și cărți bisericești. Tot el, împreună cu fratele său pe care îl avea ca ucenic, au realizat picturile icoanelor confecționate din lemn de molid. Odată cu biserica de lemn, în curte a fost ridicat și un turn clopotniță.

 

Lucrări de restaurare efectuate recent:

[trebuie introdus shortcode din zona de after and before]

Cum poți ajunge aici?

 

 

*Sursa fotografii: https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_din_Bro%C8%99teni,_Suceava, https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_din_Bro%C8%99teni,_Suceava#/media/Fi%C8%99ier:Biserica_de_lemn_din_Bro%C5%9Fteni.jpg