Biserica „Sf. Nicolae”, Boboești-Pipirig

Scurtă prezentare:

A fost construită în anul 1807 pe locul unei vechi capele, de către ardelenii veniți de peste munți, printre care și bunicul David Creangă care-și doarme somnul de veci în acest cimitir. Actuala biserică a suferit multe modificări de plan: la nava inițială, compusă din naos și altar, cu intrarea directă, printr-o ușă din blăni de stejar (existentă încă, s-a adăugat un pronaos mare, mai lat decat nava; un pridvor inițial deschis, dispus în partea de sud și frumos decorat cu arcade și stâlpi strunjiți (existent, dar nefuncțional și închis cu pereți și ferestre), plus un al doilea pridvor, amplasat spre vest, cu un acoperiș în doua trepte, cu o mică turlă. De asemenea, un frumos iconostas a fost realizat încă din anul 1841, apoi intre naos și pronaos a fost suspendat un cafas, în care se urcă pe o scară interioara de lemn, pereții din bârne sunt îmbrăcați în exterior în lambriu de lemn, vopsit alb, iar în interior sunt tencuiți și pictați (1990), în plus, pe acoperiș au fost construite trei turle înalte. Toate aceste completări au dublat spațiul  bisericii și l-au modenizat, dar au îndepartat lăcașul de la specificul bisericilor moldovenesti de lemn, apropiindu-l de stilul bisericilor de zid.

 

TARIFE

TRASEE DIN CARE FACE PARTE

CONTACT

Obiectiv de patrimoniu:

Stare de conservare:

Scurt istoric:

   Având pereţi din bârne, îmbrăcaţi în exterior în lambriu de lemn, vopsit în alb, iar în interior tencuiţi şi pictaţi din anul 1990, biserica are trei turle înalte. În interior, vizitatorii pot admira un frumos iconostas realizat în anul 1841 în stilul preponderent neoclasic și adaptat unei biserici de lemn din mediul rural. Iconografia rămâne însă ancorată în temele şi compoziţiile picturii post-bizantine.

Turiștii pot vizita aici și un muzeu parohial, organizat recent în care sunt expuse icoane din secolele XVIII-XIX, fragmente de iconostas, veşminte preoţeşti şi accesorii de îmbrăcăminte, chivote, pomelnice vechi, pe lemn, ale sătenilor, vase liturgice scoase din cult, sfeşnice şi alte piese de artă religioasă, păstrate cu grijă şi dragoste de conducerea parohiei şi de enoriaşi. Dintre acestea, icoana Maicii Domnului cu Pruncul, pictată în anul 1776, un chivot de lemn pictat pentru masa altarului, realizat în acelaşi timp cu iconostasul din biserică în anul 1841, o icoană reprezentând pe lisus Hristos cu Evanghelia deschisă, pereche a icoanei Sfântului Arhanghel Mihail din biserică, şi multe altele.

Lucrări de restaurare efectuate recent:

[trebuie introdus shortcode din zona de after and before]

Cum poți ajunge aici?

La 21 km de Târgu Neamț , din drumul național DN15B se virează la dreapta, în sensul de mers de la Târgu Neamț spre Pipirig, pe drumul comunal DC 159.

 

*Sursa fotografii: https://www.viziteazaneamt.ro/2020/06/30/colt-de-rai-in-neamt-biserica-sfantul-nicolae-din-pipirig/