Biserica „Sf. Maria Magdalena”- Schitul Țibucani

Scurtă prezentare:

Într-o poiană minunată de pe dealurile Țibucanilor, acum trei veacuri și jumătate s-a retras un grup de monahi de la Mănăstirea Secu, pentru a întemeia un schit, devenit apoi un recunoscut centru cultural teologic.

Biserica veche este ridicată de spătarul Iordache Cantacuzino Deleanu în anul 1774, din bârne de stejar. În planul tricone se disting: pridvorul deschis, cu arcade sprijinite pe stâlpi; pronaosul lat; gropnița; naosul cu două abside lungi, pe trei laturi și altarul pentagonal, decroșat. Pereții exteriori sunt acoperiți cu scânduri vopsite, iar interiorul este tencuit și pictat. Specifice sunt cele trei turle mari, hexagonale, cu acoperișuri în formă de clopot, învelite cu tablă ca și întreg acoperișul bisericii dispus în trepte. Existența camerei mormintelor, dintre naos și pronaos, și a turlelor impunătoare, dovedește faptul că planul bisericii de la Țibucani este inspirat din arhitectura mănăstireasca de zid din Moldova.

TARIFE

TRASEE DIN CARE FACE PARTE

CONTACT

Obiectiv de patrimoniu:

 

Obiectiv de patrimoniu:

Ansamblul obiectivului este compus din următoarele monumente istorice:

Biserica de lemn „Maria Magdalena” – Ansamblul schitului Țibucani

Turn clopotniță – Ansamblul schitului Țibucani

Chilii – Ansamblul schitului Țibucani

Stare de conservare:

Scurt istoric:

Scurt istoric:

Schitul Țibucani a fost înființat în 1774 având drept ctitor pe spătarul Iordache Cantacuzino Deleanu. În anul 1859, boierul Aga Ionița Botez a construit clopotnița și a restaurat biserica. În 1935 s-au adăugat chilii-stăreția și arhondaricul și s-a ridicat biserica mare, cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Schitul Țibucani  a fost redeschis în 1991 și aparține de Mănăstirea Secu.

Sihaştrii au viețuit aici încă din a doua jumătate a veacului al XVIII-lea, când un grup de monahi din obştea Sfântului Paisie Velicikovski, care în acea vreme era stareţul Mănăstirii Secu, au cerut binecuvântare de a se retrage aici pe pământurile Mănăstirii Secu din comuna Ţibucani şi a întemeia un schit. Ţinând cont că în acea perioadă, viața monahală cunoștea o bogată înflorire, numai în Mănăstirea Secu vieţuiau peste 300 de monahi, cei 20 de călugări în frunte cu un duhovnic au primit binecuvântare de la Sfântul Paisie de a merge la Țibucani şi a întemeia acolo un schit după rânduiala monahală a Sfântului Paisie, unde, pe lângă rugăciune și muncă, un loc însemnat reprezenta rugăciunea inimii „Doamne Iisuse” şi studiul Sfintei Scripturi, al Sfinţilor Părinţi și traducerile de cărţi cu conţinut duhovnicesc.

În acest aşezământ a funcţionat multe vreme și o şcoală puternică formată în timpul Sfântului Paisie, ucenicii acestuia, veniţi aici pentru a gusta din bucuria isihiei, având o contribuţie însemnată la dezvoltarea vieţii duhovniceşti şi culturale din aceste locuri. Sunt amintiţi de către cronicari şi istorici personalităţi reprezentative precum cronicarul Teodosie şi Ilarion Dascălu, care dovedesc cu prisosinţă existenţa unui însemnat centru cultural teologic.

Lângă turnul clopotniţă mai există o altă biserică având hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, construită pe temelie de piatră în anul 1935, cu arhitectură caracteristică secolului al XX-lea. Aceasta a fost în ultimii ani într-un proces de consolidare, fiind îmbrăcată în exterior în şindrilă din lemn şi pictată în interior în frescă, fiind sfinţită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel pe data de 16 septembrie 2007, în timpul egumeniei P.C. Protos. Arsenie Rus.

Lucrări de restaurare efectuate recent:

Lucrări de restaurare efectuate recent:

Cu binecuvântarea Î.P.S. Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la data de 1 august 2011, odată cu numirea ca egumen a ieromonahului Hrisostom Filipescu, s-au demarat lucrări de reparaţie la corpul de chilii, bucătărie şi trapeză.

[trebuie introdus shortcode din zona de after and before]

Cum poți ajunge aici?

 

Com. Țibucani, la 22 km NE de Piatra Neamț.

 

*Sursa fotografii: https://www.tinutulzimbrului.ro/descopera/schitul-sfanta-maria-magdalena-tibucani/, https://monumenteneamt.ro/ansamblul-schitului-tibucani