Biserica „Sf. Ierarh Nicolae”, Bordea-Ștefan cel Mare

Scurtă prezentare:

Această biserică, construită în satul Corni, în anul 1769, de frații Bran și Goian a fost adusă în satul Bordea, la începutul secolului al XlX-lea. În decursul timpului, biserica a suferit numeroase transformări, dintre care cele mai importante după anul 2002: temelia de piatră a fost înlocuită cu un soclu de ciment, pereții ridicați din bârne groase de stejar, îmbinate la colțuri în coadă de rândunică, au fost îmbrăcați cu lambriu de lemn, atât în interior cât și în exterior, învelirea cu tablă a acoperișului scund și a celor două turle, mărirea ferestrelor, construirea unui nou turn-clopotniță la intrarea în incintă și alte amenajări. Toate aceste înnoiri au menirea de a proteja monumentul, dar totodată au cauzat îndepărtarea lui de la forma originară.

TARIFE

TRASEE DIN CARE FACE PARTE

CONTACT

Obiectiv de patrimoniu:

Obiectiv de patrimoniu

Stare de conservare:

Stare de conservare

Scurt istoric:

Scurt istoric:

Istoria acestei Biserici n-a fost liniștită, deoarece biserica vechiului sat Corni(Strâmbi), construită de frații Bran și Goian în anul 1769, a fost mutată cu osteneala boierului Calinău în satul vecin Bordea odată cu mutarea satului Corni în pădure figurând astfel  ca o singură parohie și anume: Parohia Corni cu filia Bordea, iar din  anul 1993 prin voia Domnului a devenit parohie independentă.

În parohia Bordea sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni se află un lăcaș din lemn de stejar (14m x 4m), în plan treflat cu două turle. Intrarea în biserică se face prin pridvorul situat lateral(adăugat ulterior), din care se face trecerea în pronaos prin ușa de stejar masiv care mai păstrează și astăzi urmele loviturilor date de tătari cu barda spre a prăda biserica.

Pronaosul, cu cea mai mare suprafață dintre părțile componente ale bisericii( deasupra căruia se află turla, fostă clopotniță) se deschide spre naos cu un arc de cerc larg, naos ce cuprinde cele două abside și deasupra căruia se ridică bolta continuată cu turla principală. De turlă este ancorat policandrul cu șase brațe de alamă ,din sec.al XIX-lea, în care ard ca și în trecut lunânări și nu becuri.

Catapeteasma, originală din 1769 este de o rară frumusețe care nu a suferit intervenții.

Altarul, de dimensiuni mici creează o intimitate profundă în rugăciune.

Biserica nu este pictată fiind îmbrăcată în lambriu de lemn atât la interior cât și la exterior, fiind ridicată pe temelie de piatră și acoperită cu tablă.

Amplasamentul bisericii este în centrul satului, fiind mărginită de o minunată perdea de molizi.

 

Lucrări de restaurare efectuate recent:

Lucrări de restaurare efectuate recent:

 

Pe parcursul istoriei sfântului lăcaș i s-au făcut multe reparații, din anul 2002 a instalării preotului paroh Nicolae Capșa(Parohia Corni) ca preot  suplinitor la parohia Bordea până în anul 2007, a început un proces de restaurare și anume: rezidirea temeliei de piatră, izolarea termică cu vată minerală, îmbrăcarea cu lambriu a pereților interior-exterior, schimbarea dușumelei vechi cu turnarea unui suport de beton, la realizarea acestor lucrări trebuie menționat ajutorul considerabil al Ing. Ioan Apetrei, fiu al satului, cu materiale pentru realizarea acestor lucrări.

De  la data de 1.iulie. 2007 și până în prezent a fost instalat preotul Iulius-Constantin Săvean ca  paroh al parohiei Bordea. Începând cu anul 2008 sau mai desfășurat și alte lucrări de restaurare : curățirea tablei acoperișului de rugină și vopsirea acesteia, șlefuirea și finisarea lambriului de exterior a bisericii, împrejmuirea cu  gard de metal și fundatie din rumbeton, iar din primăvara anului 2010 cu ajutorul Bunului Dumnezeu, al Sfintei Fecioare Maria și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan s-au demarat lucrările pentru construirea unei case parohiale.

[trebuie introdus shortcode din zona de after and before]

Cum poți ajunge aici?

Localitatea Bordea, Com. Ștefan cel Mare, Jud. Neamț.

 

*Sursa fotografii: https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_din_Bordea