Biserica „Sf. Dumitru”, Pârâul Caprei-Bicazu Ardelean

Scurtă prezentare:

Construită pe locul unei biserici mai vechi, atestată documentar în anul 1692, actuala biserică a fost ridicată de sătenii locali și de cei veniți din Ardeal, pe valea pârâului Capra, din Munții Ceahlău, între anii 1823-1829, după cum este înscris pe o grindă de sub streașină și în pomelnicul ctitorilor, păstrat în altar. Aceeași inscripție din exterior menționează numele Mihail T., probabil meșterul principal al construcției. Dezvoltată pe un plan triconc cu pronaos poligonal, cu talpă din stejar și pereții din bârne groase de brad, are acoperișul înalt, învelit cu draniță. Pridvorul mic din sud, deschis la început pentru a etala frumusețea arcadelor trilobate, sprijinite pe stâlpi profilați și parapet de scândură, este în prezent închis cu bârne și ferestre, care acoperă elementele sculpturale. Deasupra pronaosului a rămas turnul inițial pentru clopote, dar lângă biserică a fost construit ulterior un turn-clopotniță din lemn, de formă pătrată, cu doua nivele și acoperiș piramidal. Valoarea arhitectonică deosebită este completată de splendida pictură realizată direct pe bârnele interiorului, aceasta fiind a doua biserică de lemn pictată integral din ținutul Neamț, (rămasă până în prezent) după cea din Răpciuni Ceahlău, strămutată la Muzeul Satului din București.

TARIFE

TRASEE DIN CARE FACE PARTE

CONTACT

Obiectiv de patrimoniu:

Obiectiv de patrimoniu:

– Biserica „Sf. Dumitru”, Pârâul Caprei-Bicazu Ardelean este un monumente istoric cu codul LMI NT-II-m-A-10590.

Stare de conservare:

Scurt istoric:

În această splendidă biserică din lemn de tisă, construită pe talpă de tisă, s-a slujit constant de când a fost ridicată, până în zilele noastre. Este cea mai veche biserică creștin-ortodoxă de pe valea Bicazului, de la Bicaz Chei şi până dincolo de Bicaz spre Pângărați, singura biserică de lemn de la noi din judeţ pictată în interior în întregime. De aceea, biserica de lemn de la Bicazu Ardelean face parte din monumentele istorice de mare preț din judeţul Neamţ. Când intri în biserică și privești la felul în care este pictat interiorul țesut în cheutori, ți se pare că intri într-un alt timp în care parcă-i vezi pe oamenii locului lucrând în armonie la ridicarea acestei bijuterii închinată lui Dumnezeu, încă de pe la anul 1692, când aici trăia o mare comunitate de creștini – ortodoxi, așa după cummenționează Josef Benkö în lucrarea sa “Milcovia”. De altfel, ilustrând armonia dintre oamenii locului, o trăsătură distinctă a poporului român, în cimitirul bisericii aflăm și morminte ortodoxe și greco-catolice.

Biserica este pictată în întregime în stil bizantin de un pictor anonin. Pictura este realizată pe pânză de in, lipită cu răşină naturală de bârne, peste care s-a aplicat o emulsie făcută din lapte, brânză şi var. De remarcat în pictură sunt scenele:”răpirea lui Ilie la cer”, „hora serafimilor”, „crearea omenirii”, „chipul morţii”, etc.

 

Lucrări de restaurare efectuate recent:

[trebuie introdus shortcode din zona de after and before]

Cum poți ajunge aici?

Când suntem pe DN  Bicaz – Lacu Roșu, putem ajunge la biserica de lemn de la Pârâul Caprei care are hramul„Sfântul. Dumitru“, dacă din comuna Bicazu Ardelean virăm la dreapta spre Telec, pe șosea asfaltată. La niciun kilometru, socotit din dreptul primăriei Bicazu Ardelean, la primul dâmb, pe stânga, chiar la marginea drumului.

 

*Sursa fotografii: https://www.viziteazaneamt.ro/2014/09/11/biserica-de-lemn-din-bicazu-ardelean-paraul-caprei-2/