Biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril”, Galu-Poiana Teiului

Scurtă prezentare:

Frumoasa bisericuță, de pe Valea Bistriței, împrejmuită cu un gard de piatră și un turnuleț cu foișor la intrare a fost construită în anul 1818, pe temelia unei biserici mai vechi, menționată pe o Evanghelie, de la 1780. Pe o temelie înaltă din bolovani de râu și pe o talpă de stejar au fost ridicati pereții din bârne masive de brad, îmbinate în coadă de rândunică, cu acoperișul înalt, învelit cu draniță, dominat de turnul-clopotniță de deasupra pridvorului. Este o biserică tipic moldovenească, cu unele influențe ardelenești, ceea ce ii conferă o deosebită valoare arhitectonică, fiind declarată monument istoric.

TARIFE

TRASEE DIN CARE FACE PARTE

CONTACT

Obiectiv de patrimoniu:

Obiectiv de patrimoniu:

– Clădirea se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI:NT-II-m-B-10619. Printre obiectele de patrimoniu de mare valoare se numără şi chivotul din lemn de tei, păstrat în altar, precum şi cununiile din lână cu fir de aur.

Stare de conservare:

De-a lungul timpului, bisericuţa a suferit intervenţii mai serioase de refacere în anul 1965, atunci când s-a schimbat draniţa şi s-au înlocuit anumite structuri de lemn care se deterioraseră. Reparaţiile au fost făcute atunci de meşterii Grigore Chiorbeja, Ghiţă Ruscanu şi Gheorghe Târşa, toţi oameni de-ai locului. În urmă cu 10 ani draniţa de pe acoperiş a mai fost schimbată o dată.

Scurt istoric:

Era pe la 1812. Un grozav pârjol s-a abătut, taman în noaptea Învierii, peste biserica de la Galu, de parcă mânia lui Dumnezeu s-ar fi coborât pe pământ. Bârnele au ars în vâlvătaie, iar până dimineaţa lăcaşul a fost mistuit cu totul.  Şase ani s-au zbătut sătenii să ridice o altă bisericuţă, să aibă unde să se roage lui Dumnezeu. N-au mai făcut-o pe dâmb, lângă cărarea ce ducea de la Târgu Neamţ spre Dorna, ci la loc mai aşezat, aproape de malul Bistriţei, să aibă la îndemână apă, dacă s-ar mai întâmpla să se aprindă vreun foc. În 1818, după toţi acei ani de strădanie, bisericuţa, o frumuseţe pentru care meşterii se întrecuseră pe sine, era ridicată şi sfinţită. Durată gospodăreşte, din lemn de molid, „de pe loc“, ales după cum se ştia rânduiala din bătrâni, noua bisericuţă a rezistat până în zilele noastre.

 

Lucrări de restaurare efectuate recent:

[trebuie introdus shortcode din zona de after and before]

Cum poți ajunge aici?

Biserica se află în partea de vest a localităţii, pe malul râului Bistriţa.

 

*Sursa fotografii: https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_din_Galu, https://www.ziarbicaz.ro/biserica-de-lemn-din-galu-lacas-de-neasemuit-frumusete