Biserica „Sf. Ana”, Ceahlău

Scurtă prezentare:

La vărsarea pârâului Schit în Bistrița, localnicii împreuna cu ardelenii veniți de peste munți au înălțat, în anul 1830, o biserică deosebită din punct de vedere arhitectural. Pe temelia înaltă de piatră de râu și talpa din stejar au fost ridicați pereții din bârne de brad îmbinate în diferite moduri, cu acoperișul înalt în două pante – de influență ardelenească. Sistemul de boltire este variat și bine păstrat: tavan drept – în pridvorul adăugat în prelungirea axului bisericii; bolta în plan octogonal – în pronaos; două bolți suprapuse, compuse din fâșii curbe – în naos; bolta din fâșii curbe pe plan hexagonal, cu o mare cheie de boltă, pictată cu motive mari florale – în altar. Pereții interiori prezintă multe urme de pictură, ceea ce dovedește că întreaga biserică a fost pictată pe pânză de cânepă lipită direct pe bârne, asemănător bisericilor Sfinții Voievozi din Răpciuni-Ceahlău sau Bistricioara, ridicate cu jumătate de secol mai înainte.

TARIFE

TRASEE DIN CARE FACE PARTE

CONTACT

Obiectiv de patrimoniu:

Obiectiv de patrimoniu:

Această biserică, păstrată în forma originară, cu valoroasele ei particularități reprezintă un foarte interesant monument de arhitectură populară religioasă, având codul NT-II-m-A-10606.01.

Stare de conservare:

Scurt istoric:

Povestea frumoasei biserici de lemn de la Ceahlău începe a se scrie în veacul XVIII, când o mână de români ardeleni au ridicat acest loc de rugăciune. Asemeni lor au făcut şi alţi ardeleni ce s-au strămutat cu totul în satele de pe Valea Bistriţei, în Moldova, de teama persecuţiilor la care ar fi fost supuşi pentru că n-au acceptat să renunţe la credinţa strămoşească. Peste tot pe unde au ajuns şi-au durat case zdravene, aşezări bine gospodărite şi şi-au ridicat biserici. Aici, sub poala Muntelui Ceahlău, au ajuns după 1700.

Urmaşii celor de atunci sunt mărturii vii ale istoriei lor atât de zbuciumate, pentru că în satul Ceahlău şi astăzi se întâlnesc familii cu numele de Ciucanu (veniţi din zona Ciucului), Bistriceanu (sosiţi din zona Bistriţei), Moroşanu (ajunşi aici din partea de sus a Ardealului), Sălăgeanu (din zona Sălaj). „Primul preot al bisericuţei se numea Sălăgeanu, iar fiul lui a fost învăţătorul satului“, spune părintele Mihai Damian.

Biserica „Sf. Ana” din Ceahlău se numără printre puţinele biserici de lemn din Moldova care a avut pictură interioară. Aceasta s-a realizat direct pe scândura ce căptuşeşte pronaosul, iar în altar pereţii au fost acoperiţi de o pânză, peste care s-a aplicat pictura. Din păcate, întreaga zugrăveală se află într-o proastă stare de conservare, puţinele fragmente care se mai văd pe alocuri făcând imposibilă orice judecată de valoare asupra acesteia.

Lucrări de restaurare efectuate recent:

[trebuie introdus shortcode din zona de after and before]

Cum poți ajunge aici?

În vecinătatea drumului judeţean 155 F Bistricioara-Durău.

 

*Sursa fotografii: https://monumenteneamt.ro/biserica-de-lemn-sf-ana-ansamblul-schitului-sf-ana