Biserica „Duminica tuturor sfinților”, Schitul Tarcău

Scurtă prezentare:

În pomelnicul ctitorilor, scris în limba română cu litere chirilice se menționează că această biserică a fost construită „…cu bagoslovenia preasfințitului arhiepiscop și mitropolit al Moldovei, Kiria Kir Veniamin, la anul 1833… de către ieroschimonahul Avramie și alți donatori. Ridicată pe o temelie de piatră, cu peretii înalți, din bârne de frasin, are planul triconc alungit, cu un pridvor mare, adăugat pe partea sud-vestică, în 1936, mai scund, cu acoperișul, învelit cu tablă, ca și întreaga biserică. Absidele naosului pentagonale au acoperișul separat, iar absida altarului rotunjită este decroșată. Peretele despărțitor între pronaos și naos, din bârne, are o arcadă mare pe mijloc.

O construcție deosebit de reușită este turnul-clopotniță alăturat bisericii, construit în anul 1868, cu două nivele și acoperiș în formă de clopot.

Amplasarea bisericii, într-o poiană largă, pe Valea stâncoasă a Tarcăului, atrage mulți credincioși, dornici de închinăciune și liniște.

TARIFE

TRASEE DIN CARE FACE PARTE

CONTACT

Obiectiv de patrimoniu:

Obiectiv de patrimoniu:

Ansamblul obiectivului este compus din următoarele monumente istorice:

– Din anul 1991, schitul din Sihăstria Tarcăului și-a recăpătat statutul de mănăstire, precum și pe cel de monument istoric, cod LMI NT-II-m-A-10701.01, cu următoarele obiective: biserica mănăstirii, vechile chilii și clopotnița, toate datând din secolul al XIX-lea.

Stare de conservare:

Scurt istoric:

Biserica de la mănăstirea Tarcău care poartă hramul “Duminca Tuturor Sfinților” a fost construită în anul 1833 de către ieroschimonahul Avramie. De la început, mănăstirea Tarcău a fost înzestrată cu loturi de pădure, fânețe și mori pe Tarcău pentru a putea asigura sursele de venit necesare celor 20 de călugări care viețuiau aici. Turnul clopotniței a fost construit în anul 1868, iar chiliile au fost refacute între anii 1967-1968. Cu timpul, numărul călugărilor a scăzut, motiv pentru care Schitul Tarcău a trecut sub ascultarea Mănăstirii Bistrița. Din anul 1990, așezământul monahal a obținut din nou statutul de mănăstire.

Din punct de vedere architectural, biserica de la manastirea Tarcau este construită din lemn de frasin după un plan triconc tradițional, de dimensiuni reduse și nu are turlă. Acoperișul bisericii este construit în doua pante repezi, iar intrarea în biserică este protejată de un pridvor închis, adăugat în anul 1936. În interior întâlnim o arcadă din bârne care separă pronaosul de naos. Bolta naosului are la partea superioară o suprafată hexagonală și se desfășoară pe axul longitudinal.

   Catapeteasma bisericii sculptată pe scânduri late de tei și icoanele datează din perioada ctitoririi, mai exact de la începutul secolului al XIX-lea. Este bine conservată și se remarcă prin cursivitatea liniilor, precizie și vivacitate cromatică. Construit din bârne de lemn, turnul-clopotniță are două nivele și un acoperiș bulbat, lucru mai puțin întâlnit la bisericile din Moldova. Cele două case monahale datează din secolul al XIX lea și împreună cu noile construcții închid incinta mănăstirii Tarcău pe latura sa vestică.

Lucrări de restaurare efectuate recent:

[trebuie introdus shortcode din zona de after and before]

Cum poți ajunge aici?

 

În localitatea Cichiva, comuna Tarcău, pe Valea Tarcăului, la mai mult de 15 kilometri de confluența acestui râu cu râul Bistrița și la 43 de kilometri de localitatea Piatra Neamț, între localitățile Brateș și Ardeluța.

 

*Sursa fotografii: https://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-tarcau-67953.html, https://www.viziteazaneamt.ro/2009/09/23/manastirea-tarcau-judetul-neamt/, https://sihastriatarcaului.mmb.ro/istoria-manastirii-sihastria-tarcaului