Biserica „Cuvioasa Paraschiva”- Farcașa

Scurtă prezentare:

   Situată pe malul pârâului Farcașa, biserica a fost construită, în anul 1774, de trei călugări, pe plan triconc, cu pridvorul bogat decorat, pronaosul cu peretele vestic drept, naosul cu absidele laterale mici, pentagonale și altarul cu absidă trapezoidală. Acoperișul înalt, acoperit cu draniță este dominat de turnul-clopotniță, cu foișorul decorat cu arcade similare celor de la pridvor, care completează armonia generală, fiind un element de influență ardelenească.

Armonia proporțiilor, silueta zveltă a formei, bogăția decorului și amplasarea lui pe parțile vizibile sunt calitațile vizibile ale acestui frumos monument istoric.

TARIFE

TRASEE DIN CARE FACE PARTE

CONTACT

Obiectiv de patrimoniu:

Obiectiv de patrimoniu:

– Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI:NT-II-m-A-10618.

Stare de conservare:

Stare de conservare:

Construită în 1774 și refacută în 1951, biserica de lemn din Farcașa se înscrie printre cele mai valoroase monumente religioase de pe Valea Bistritei, punând în evidență acele inepuizabile resurse populare de creație ce apropie pâna la identificare meșteșugul și arta.

 

Scurt istoric:

 

Scurt istoric:

Biserica veche din lemn de la Farcașa este considerată cea mai “înzestrată” din județ și se diferențiază de celelalte lăcașe de cult prin bogata sa ornamentație, care pune în evidență inepuizabilele resurse populare de creație din această zonă. Datând din anul 1774, biserica a fost construită după un plan tribolat, cu altarul acoperit cu o bolta și cu pridvor în partea de sud și clopotniță deasupra.

Impresionant la acest monument, de o mare valoare artistică și arhitecturală este modul original în care meșterii de pe Valea Bistriței au executat ornamentația bisericii. Se remarca astfel, sub acoperiș, un brâu alcătuit din doua scânduri suprapuse împodobit cu cate doua șiruri de rozete și arce concentrice, realizate prin tehnica puncției cu vopsea și pirogravură.

În anul 1837 a fost pictată de către Ion Zugravul catapeteasma originală a bisericii, iar catapeteasma care se regăsește astăzi în interiorul bisericii a fost realizată în anul 1853. Tot aici regăsim și o colecție de icoane și obiecte etnografice aparținând meșterilor din diferite zone.

Deosebite sunt icoanele ardelenești pictate pe sticlă care datează de la începutul veacului trecut, o Psaltire pe paginile căreia stă scrisă o însemnare aparținând bunicului marelui povestitor Ion Creangă și un castron din coajă de mesteacăn. Alături de aceste obiecte, în interiorul bisericii mai poate fi admirată și o icoană din sec. al XVIII-lea lucrată în stil popular pe lemn, cu glet de ipsos neuniform, cu o compoziție originală privind scena Învierii lui Iisus.

Lucrări de restaurare efectuate recent:

[trebuie introdus shortcode din zona de after and before]

Cum poți ajunge aici?

 

Pe șoseaua care pleacă din Piatra Neamț-Bicaz-Broșteni-Vatra Dornei.

 

*Sursa fotografii: https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_din_Farca%C8%99a, https://monumenteneamt.ro/biserica-de-lemn-cuvioasa-paraschiva, https://fidesysmobile.eu/visitneamt/ro/listings/biserica-de-lemn-cuvioasa-parascheva-farcasa/