Biserica „Buna Vestire”, Sarata-Piatra Neamț

Scurtă prezentare:

Deasupra ușii de intrare în pronaos se află inscripția: „Această biserică este construită in anul 1780.” Ctitorii au fost doi plutași macedo-români, drept mulțumire sătenilor pentru despotmolirea plutelor. Biserica are un plan triconc, cu altarul pentagonal decroșat, naosul cu absidele laterale trapezoidale, dispuse spre pronaosul dezvoltat și separat de naos printr-o arcadă simplă, sprijinită pe doi stălpi masivi. Pridvorul mic, simplu și deschis, se continua cu turnul-clopotniță, cu acoperișul sub formă a două clopote suprapuse.

Acoperișul pridvorului și al pronaosului este perpendicular pe axul longitudinal al bisericii, fiind învelit în întregime cu draniță. Deosebit de frumoase sunt consolele perechi de sub streașină, cioplite in perechi de capete de cai cu vârfurile decorate cu rozete crestate.

TARIFE

TRASEE DIN CARE FACE PARTE

CONTACT

Obiectiv de patrimoniu:

Obiectiv de patrimoniu

Monument istoric din județul Neamț cu cod LMI NT-II-m-B-10549.

Stare de conservare:

 

Stare de conservare:

Strămutată pe M. Cozla, în locul bisericii Adormirea Maicii Domnului, arsă în 1992.

Scurt istoric:

Scurt istoric:

Biserica „Buna Vestire” din Piatra-Neamț a fost construită în anii 1779-1787 din bârne de lemn, dispune orizontal și „încheiate” în coadă de rândunică, pe temelie de piatră și acoperită cu draniță.

În anul 1999, biserica a fost strămutată de la Bistrița (o localitate vecină), prin grija arhimandritului Ciprian Zaharia, stareţul Mănăstirii Bistriţa, pe dealul Cozla, într-un loc pe care se afla în trecut „Schitul Draga”, dar care a ars.

Bolta naosului este formată din două bolți suprapuse, alcătuite din grinzi dispuse pe plan poligonal și decorate pe margini cu denticuli.

Iconostasul vechi a fost adus de la biserica domnească Sf. Ioan din Piatra Neamț, în anul 1780, fiind format din trei scânduri groase, pe care au fost pictate icoane de mare valoare artistică.

Ușile împaratești sunt bogat decorate cu motive vegetale, iar la partea superioară sunt sculptați doi lei afrontați la cruce – elemente puțin întâlnite în arta noastră religioasă.

 

Lucrări de restaurare efectuate recent:

[trebuie introdus shortcode din zona de after and before]

Cum poți ajunge aici?

 

Strămutată pe M. Cozla, în locul bisericii Adormirea Maicii Domnului, arsă în 1992.

 

 

*Sursa fotografii: https://photographs.iustincapsa.com/Parohia%20Sarata%20Photo/, https://www.piatraneamtcity.ro/ro/places/biserica-de-lemn–buna-vestire-