Biserica „Adormirea Maicii Domnului”-Vânătorii Pietrii

Scurtă prezentare:

   Se încadrează în categoria bisericilor moldovenești de lemn specifice sec. XVIII-lea. Este construită pe plan triconc, în anul 1776, cu pridvor și pronaos adăugat, deasupra căreia se ridică o turlă oarbă, înaltă, cu acoperișul bulbat, învelit în draniță. Consolele sunt deosebit de frumos lucrate în forma capului de cal, iar ancadramentul ușii este decorat cu crestături discrete în formă de rozete, funii răsucite, cruci, zimți. Bolta naosului este de forma semicilindrică, continuată în altar cu un arc transversal ce susține un segment de sferă, cu nervuri convergente. Catapeteasma originară, transferat în 1984 la Mănăstirea Văratec, înglobează fragmente de benzi decorative sculptate și registrul apostolilor provenind de la o tâmplă de la începutul sec. XVII-lea.

TARIFE

TRASEE DIN CARE FACE PARTE

CONTACT

Obiectiv de patrimoniu:

Obiectiv de patrimoniu:

Ansamblul obiectivului este compus din următoarele monumente istorice:

Este încadrată drept monument istoric. Ansamblul are codul NT-II-a-B-10559 și este format din următoarele componente:

Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” (cod LMI NT-II-m-B-10559.01)

Turn clopotniță (cod LMI NT-II-m-B-10559.01)

Stare de conservare:

Stare de conservare:

–   De-a lungul existenţei sale, lăcaşul nu a fost niciodată restaurat integral. De altfel, până în anii 1927-1928 registrele parohiei nu consemnează nici un fel de intervenţie asupra bisericii. În 1928, însă, biserica de la Vânători a fost reparată, cu bani obţinuţi din dania credincioşilor. Apoi, în 1956, Regimentul Bacău a donat bani pentru schimbarea draniţei de pe acoperiş. O altă serie de lucrări au avut loc între anii 1961-1962, când Departamentul Cultelor de la acea vreme a făcut o donaţie pentru unele reparaţii la interior şi exterior.

Astăzi, starea de conservare a pereţilor de bârne este bună, iar biserica necesită intervenţii, mai ales în interior. Aici se impune îndepărtarea vopselei chimice de pe pereţi şi boltă.

Scurt istoric:

Scurt istoric:

Situată într-o zonă mai „neprietenoasă” a orașului, cu vedere deschisă spre groapa de gunoi, biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Vânători este ascunsă la poalele unui dâmb, în loc strategic, unde locuitorii făceau de strajă și păzeau intrarea în târg (de aici, numele de Vânătorii Pietrei). Datată 1776, biserica este construită din bârne de brad pe temelie de piatră, învelită cu scândură, atât la exterior, cât și la interior. Exteriorul, de altfel, este partea cea mai impresionantă, mai ales că păstrează ușa originală prin care se intra în lăcaș pe timpuri, înainte de construirea pridvorului. Inscripția, care se vede încă foarte bine pe ancadramentul de  lemn spune că: ”Această sfântă biserică a fost făcută prin silința și cheltuiala lui Ioil, egumen de Bisericani, 1776 – / s – Hs – Nika”.

Din toate odoarele și icoanele vechi, nu mai există acum în patrimoniul bisericii „Adormirea Maicii Domnului” decât două icoane împărătești, care datează din secolul al XVIII-lea și o cruce îmbrăcată în argint, din 1782. Dar, până la urmă, pentru o biserică de parohie funcțională, modernizarea este normală, atât timp cât nu strică aspectul inițial. Iar singura intervenție care i-a fost imputată preotului paroh a fost schimbarea ferestrelor cu tâmplărie termopan.

 

Lucrări de restaurare efectuate recent:

[trebuie introdus shortcode din zona de after and before]

Cum poți ajunge aici?

 

Str. Ghe. Doja, nr.7, Vânatorii Pietrei

 

*Sursa fotografii: https://mesagerulneamt.ro/wp-content/uploads/2016/03/exterior.jpg