Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, Turturești-Girov

Scurtă prezentare:

Actuala biserică, aflată în cimitirul din afara satului, a fost ridicată în anul 1768, pe locul unei vechi bisericuțe de schit, existentă încă din 1632. Pe temelia de piatră, au fost construiți pereții din bârne de stejar, cu acoperișul înalt, învelit cu draniță, prevăzut deasupra pronaosului cu un mic turn-clopotniță. În planul triconc se distinge pridvorul adăugat în 1930, total nepotrivit cu arhitectura tradițională a bisericii, pronaosul dreptunghiular, cu turnul-clopotniță deasupra, naosul cu abside mici pentagonale, acoperit cu o boltă semicilindrică și altarul pentagonal, decroșat. Ca și în cazul altor biserici vechi de lemn și aceasta a necesitat numeroase reparații și transformări, precum adăugirea pridvorului în 1930, acoperirea pereților cu lambriu de lemn vopsit, înnoirea tâmplăriei și a mobilierului din interior etc. Pentru valorile arhitectonice înscrise în stilul bisericilor moldoveneștii de lemn, specific sec. al XVIII-lea, această biserică a fost cuprinsă în categoria monumentelor istorice.

TARIFE

TRASEE DIN CARE FACE PARTE

CONTACT

Obiectiv de patrimoniu:

Obiectiv de patrimoniu:

Deoarece biserica este construită din bârne, Comisia monumemtelor istorice i-a desemnat titlul de monument istoric, atribuindu-i indicativul  NT-II-m-B-10725.

Stare de conservare:

După anul 2002 s-au continuat lucrările de intreţinere şi conservare; s-a reuşit branşarea bisericii și a anexelor la reţeaua electrică aflată la o distanţă considerabilă; s-a schimbat tâmplăria veche și deteriorată; a fost refăcută în totalitate casa socială a parohiei, iar în prezent, parohia deţine o frumoasă casă parohială.

Scurt istoric:

În anul 1632 exista aici o bisericuţă a unui schit de călugări, în jurul căruia se formaseră câteva gospodării ale muncitorilor care o deserveau. Între anii 1766-1768, aceasta biserică este refăcută din lemn de stejar de către arhimandritul Misail de la Bisericani.

Este refăcută din nou în anii: 1825 (anul atestării oficiale) şi 1856, beneficiind şi de o reparaţie capitală – din temelie- în anul 1930, prin râvna  părintelui I. Negrea de la Gura Văii. La data de 17 august 1930, este resfinţită de către protopopul Ghe. Popovici alături de un sobor numeros de preoţi, de faţă fiind prezente şi oficialităţile politice ale vremii împreună cu numeroși credincioşi din împrejurimi.

Alte renovări și lucrări de întreţinere s-au făcut în timpul păstoririi P.C. Pr. Holban Mircea Ilie (paroh intre 1978-2002): s-a construit un prăznicar; cimitirul  a fost împrejmuit cu gard; draniţa de pe biserică a fost schimbată și a fost revopsită pe interior şi pe exterior, dându-i-se astfel o înfățișare cât mai frumoasă.

După anul 2002 s-au continuat lucrările de întreținere şi conservare; s-a reuşit branşarea bisericii și a anexelor la reţeaua electrică aflată la o distanţă considerabilă; s-a schimbat tâmplăria veche și deteriorată; a fost refăcută în totalitate casa socială a parohiei, iar în prezent, parohia deţine o frumoasă casă parohială.

Lucrări de restaurare efectuate recent:

După anul 2002 s-au continuat lucrările de întreținere şi conservare; s-a reuşit branşarea bisericii și a anexelor la reţeaua electrică aflată la o distanţă considerabilă; s-a schimbat tâmplăria veche și deteriorată; a fost refăcută în totalitate casa socială a parohiei, iar în prezent, parohia deţine o frumoasă casă parohială.

[trebuie introdus shortcode din zona de after and before]

Cum poți ajunge aici?

Sat Turtureşti, str Cetăţii, com Girov, jud Neamţ

 

*Sursa fotografii: https://turturesti.mmb.ro/17600-scurt-istoric