Biserica „Acoperamântul Maicii Domnului”, Schitul Pocrov – Mănăstirea Neamț

Scurtă prezentare:

La 4 km de Mănăstirea Neamț, într-o poiană frumoasă de munte, pe locul vechii bisericuțe a lui Chiriac (sec. XV), ieromonahul Pahomie, originar din Transilvania, a întemeiat un schit de călugări, la 1715, ridicând o biserică în stilul bisericilor moldovenești de lemn, specifice sec. al XVIII-lea, dar cu unele influențe rusești, exprimate prin cele trei turle mari, învelite cu tablă și acoperiș în formă de clopot, plus modul de construire a bolților. Pe o temelie înaltă de piatră au fost ridicați pereții din bârne de stejar, îmbrăcați în exterior cu scândură, vopsită alb, cu rosturi gri, cu un brâu ornat la mijloc. În interior, pereții au fost tencuiți și pictați, în urmă cu 25-30 ani. În pomelnicul scris de ierei Ursu Zugrav sunt menționați ctitorii și contribuitorii acestei biserici. Prin îmbinarea tradiției moldovenești cu elemente și stiluri împrumutate de la bisericile rusești a rezultat o biserică cu importante particularități constructive și decorative, de mare valoare artistică, declarată monument istoric.

TARIFE

TRASEE DIN CARE FACE PARTE

CONTACT

Obiectiv de patrimoniu:

Obiectiv de patrimoniu:

– Biserica „Acoperământul Maicii Domnului”, Schitul Pocrov – Mănăstirea Neamț- este declarată monument istoric cu cod LMI NT II-m-B-10632.01.

Stare de conservare:

Scurt istoric:

 

Într-o poiană de o rară frumuseţe, sub poala muntelui „Chiriacu”, ieromonahul Pahomie a ridicat în anul 1714 o biserică, împreună cu primii săi ucenici – Sofronie, Mardarie, Lazăr, Dosoftei şi Ioanichie. Nu putea să-i dea alt hram decât Acoperământul Maicii Domnului – Pocrov, în slavona Sfântului Dimitrie al Rostovului. Biserica a fost construită cu temelie de piatră, pereţi din bârne de brad şi cu respectarea planului obişnuit nemţean de treflă, cu trei turle, pridvor la apus şi clopotniţă separată.

Impresionează catapeteasma, care şi astăzi este aceeaşi, de pe vremea Sfântului Pahomie. Din lemn, ornamentată în stilul vremii, cu flori sculptate. Icoanele sunt zugrăvite în maniera bizantino-athonită, cu elemente de influenţă kieveană.

În vremea stareţului Paisie (1779-1794), Schitul Pocrov a trecut cu totul sub ascultarea Mănăstirii Neamţ, păstrându-şi regimul sihăstresc sau pustnicesc. Aşezământul de la Pocrov era renumit, prin secolul al XIX-lea, pentru sihaştrii taumaturgi care primeau şi vindecau bolnavi veniţi din satele din împrejurimi. Între aceştia, se remarcă schimonahul Zosima, mare protopsalt, copist şi cronicar în versuri, care a salvat odoarele Mănăstirii Secu în timpul Eteriei, dar şi ieroschimonahul Pahomie, care avea harisma vindecării.

Recent, la Schitul Pocrov, în timpul unor lucrări de schimbare a pardoselii, s-a simţit un miros plăcut. Egumenul schitului, părintele Ambrozie Ghinescu şi ceilalţi călugări nu aveau nicio sursă de la care să emane iz de mir ori de tămâie. Prin urmare, au săpat şi au descoperit, în pronaosul bisericii, oseminte de cuvios.

În prezent, încă se cercetează şi se aşteaptă un verdict. Mulţi cred şi speră ca osemintele să aparţină ctitorului Pahomie de la Gledin.

Lucrări de restaurare efectuate recent:

[trebuie introdus shortcode din zona de after and before]

Cum poți ajunge aici?

 

La 15 km NV de Târgu-Neamț, în com. Vânători, la 4 km SV de Mănăstirea Neamț.

 

*Sursa fotografii: https://pocrov.mmb.ro/schitul-pocrov-galerie-foto