Ctitorie ștefaniană, biserica Mănăstirii Tazlău, cel mai important edificiu din cadrul Ansamblului Mănăstirii Tazlău a fost începută la 4 iulie 1496 și finalizată în anul următor, la 8 noiembrie 1497. Peste secole, în șirul marilor ctitori ai așezământului s-au numărat Petru Rareș, Alexandru Lăpușneanu, Ion Vodă cel Viteaz, Petru Șchiopu, Aron Vodă și mulți alții. De-a lungul celor peste cinci secole de existență, clădirile monument istoric din cadrul Ansamblului Mănăstirii Tazlău au cunoscut în mai multe etape modificări, extinderi, restaurări și reparații. Datorită trecerii timpului, a cutremurelor severe suportate, dar și a numeroaselor intervenții și modificări efectuate în timp, clădirile Ansamblului au ajuns într-o stare avansată de degradare necesitând urgent intervenții de consolidare și restaurare. Proiectul de restaurare s-a realizat în perioada 2018-2022 și a avut ca obiectiv restaurarea Ansamblului Mănăstirii Tazlău, în vederea integrării acestuia în circuitul turistic cultural-istoric și religios din regiunea Nord-Est.
Ansamblul Mănăstirii Tazlău
TARIFE
- Intrarea este liberă
TRASEE DIN CARE FACE PARTE
- Via Mariae Ruta Patrimoniului Medieval – Mărturii Ștefaniene în Județul Neamț
CONTACT
- Str. Ștefan cel Mare nr. 190, loc. Tazlău, jud. Neamț T. 0745 434 534
Obiectiv de patrimoniu:
Ansamblul Mănăstirii Tazlău este compus din următoarele monumente istorice:
Mănăstirea Tazlău
NT-II-a-A-10706
Biserica „Nașterea Maicii Domnului”
NT-II-m-A-10706.01
Casa domnească
Ruine palat, ruine beci, ruine trapeză
NT-II-m-A-10706.02
Turn Clopotniță
NT-II-m-A-10706.05
Turn de apărare
NT-II-m-A-10706.06
Zid de incintă
NT-II-m-A-10706.07
Stare de conservare:
Restaurat în perioada 2018-2023, în cadrul proiectului „Restaurarea și valorificarea turistică și culturală a Ansamblului Mănăstirii Tazlău, Județul Neamț”, finanțat în cadrul POR 2014-2020 (link site proiect).
Scurt istoric:
Ctitorie ștefaniană, biserica Mănăstirii Tazlău, cel mai important edificiu din cadrul Ansamblului Mănăstirii Tazlău a fost începută la 4 iulie 1496 și finalizată în anul următor, la 8 noiembrie 1497. Peste secole, în șirul marilor ctitori ai așezământului s-au numărat Petru Rareș, Alexandru Lăpușneanu, Ion Vodă cel Viteaz, Petru Șchiopu, Aron Vodă și mulți alții.
De-a lungul celor peste cinci secole de existență, clădirile monument istoric din cadrul Ansamblului Mănăstirii Tazlău au cunoscut în mai multe etape modificări, extinderi, restaurări și reparații. Datorită trecerii timpului, a cutremurelor severe suportate, dar și a numeroaselor intervenții și modificări efectuate în timp, clădirile Ansamblului au ajuns într-o stare avansată de degradare necesitând urgent intervenții de consolidare și restaurare.
Proiectul de restaurare s-a realizat în perioada 2018-2022 și a avut ca obiectiv restaurarea Ansamblului Mănăstirii Tazlău, în vederea integrării acestuia în circuitul turistic cultural-istoric și religios din regiunea Nord-Est.
Lucrări de restaurare efectuate recent:
- realizarea de drenuri în jurul construcției pentru îndepărtarea infiltrațiilor de apă de la nivelul fundațiilor;
- onsolidarea zidurilor;
- refacerea integrală a șarpantei din lemn;
- stoparea igrasiei și protejarea împotriva umezelii;
- decapare tencuielile groase;
- curățare zidărie de piatră de râu și injectare goluri;
- rostuire a zidăriei din piatră a paramentului cu mortar de var fluid hidraulic și praf de marmură;
- înlocuire tâmplărie existentă;
- restaurare elemente decorative ale fațadei: brâiele duble din cărămidă cioplită la rotund, tencuite cu var – nisip, profilele decorative din cărămidă tencuită așezată în “dinți de fierăstrău”, soclul profilat, ocnițele;
- înlocuire învelitoare actuală cu una din cupru preoxidat;
- restaurare friza decorativă;
- înlocuire pardoseala interioară cu una din piatră naturală cu inserții din alabastru, și introducere sistem de încălzire în pardoseală;
- refacerea trotuarelor din dale de calcar și a treptelor de acces din piatră de talie;
- restaurare componente artistice (pictură interioară biserică).
Cum poți ajunge aici?
Mănăstirea Tazlău este situată în centrul comunei Tazlău și are acces direct la drumul județean DJ 156C (Str. Ștefan cel Mare. Nr. 190).