Ziua de 22 aprilie a fost una de neuitat pentru cei 14 copii implicați într-o nouă activitate din cadrul proiectului „Ecoturism și dezvoltare locală în comuna Tazlău”. Atelierul educativ nr. 1 a avut ca obiective strategice parcurgerea unui traseu turistic și de ecologizare în Pădurea cu tisă care acoperă pantele Dealul Mare și ecologizarea, respectiv amenajarea unei fântânițe, văzută ca o importantă sursă de apă pentru potențialii turiști care vor păși pe poteca tematică.
Scopul principal al activității a fost participarea elevilor la o excursie în aer liber, în vederea punerii în evidență a nevoii de păstrare, conservare și declarare ca arie protejată a pădurii de tisă.
Activitățile au urmărit însușirea de abilități legate de implicarea copiilor în activitățile sociale și de comunitate, informarea acestora despre principiul dezvoltării durabile, parcurgerea traseului turistic întocmit anterior de coordonatorii activității cu GT și consultantul în turism, în cadrul strategiei proiectului , implicarea practică a grupei de elevi în acțiunea de amenajare și ecologizare a unui izvor de la poalele Dealului Mare și descoperirea pădurii de tisă.
Cei 14 copii, în urma comunicării programului și a măsurilor de siguranță, primirii materialelor necesare ecologizării (saci menajeri, mănuși), supravegheați și coordonați s-au deplasat de la Căminul Cultural, peste râul Tazlău, la Dealul Mare, locul unde se află obiectivele turistice naturale izvorul și pădurea de tisă.
Copiii au primit informații despre arborele de tisă (Taxus baccata). Au aflat astfel că lemnul tisei, foarte tare, dar în același timp elastic, era foarte căutat în trecut pentru mobilă, pentru confecționarea arcurilor sau a micii lemnării (obiecte casnice, cuie de draniță). Azi, în țara noastră, tisa este ocrotită de lege, fiind declarată monument al naturii.
Pe parcursul traseului, elevii au identificat și alte specii de arbori și arbuști, cum ar fi pinul silvestru, enupărul, mesteacănul, părul sălbatic ș.a., întregind astfel tabloul peisagistic memorat.
Ecologizarea și amenajarea izvorului de la poalele dealului Mare, au avut o profundă valoare ecologică, fiind corelate cu Strategia de dezvoltare turistică a comunei Tazlău, în care sunt menționate măsuri de protejare a mediului şi valorile fundamentale a existenţei umane, cum ar fi, conservarea pădurii de pin și tisă, protejarea și conservarea potențialelor resurse turistice sau creșterea responsabilității civice privind dezvoltarea durabilă.
De asemenea, au fost explicați elevilor termenii de arie protejată, biodiversitate, steril, dezvoltare durabilă, sustenabilitate, informațiile pur științifice fiind completate de povestiri, ziceri și amintiri locale, în cadrul unei rubrici Știați că?.
Activitatea a fost documentată prin fotografii de grup, individuale și de peisaj, pentru a crea o amintire frumoasă pentru participanți.
Copiii au spus că ar fi încântați dacă acest traseu ar putea fi amenajat sub forma unei poteci tematice, cu rol educativ, care să poată fi folosit ca locație de desfășurare a activităților școlare cu tematică ecologică. În același timp, această potecă tematică ar putea deveni un instrument valoros de educație pentru mediu, prin care o drumeție obișnuită să se transforme într-o experiență interactivă.
La finalul activității au fost creionate sumar și datele tehnice ale potențialului traseu educativ, care a primit și un nume sugestiv și de impact: „Pădurea de smaraldˮ. A rezultat, în urma centralizării datelor culese pe durata drumeției, că poteca va avea o lungime de cca 2 km și va putea fi vizitată în orice sezon. Gradul de dificultate este mediu, putând fi parcurs în 1:00 1:30 ore. Traseul va fi de tip circuit, având ca puncte de plecare/sosire Căminul Cultural „I.I. Mironescuˮ Tazlău.
Atelierul educativ a reușit să aducă mai aproape de copii și tineri comorile naturale ale comunei, creând o conștientizare mai mare cu privire la conservarea și îmbunătățirea stării de conservare prin amenajarea unui traseu thematic, în cadrul unui produs turistic integrat.
De asemenea, elevii au avut ocazia să viziteze atelierul meșteșugăresc al lui nea Ion Mărian, un meșter în arta împletirii coșurilor de nuiele. Acesta ne-a primit cu drag și ne-a împărtășit câteva din secretele meseriei sale, arătându-se deschis să transmită tainele acestui meșteșug și altora. Într-un final, un loc bine meritat într-un parcurs turistic, în care vizitatorii vor fi fermecați de „bijuteriile împletite” și istorisirile meșteșugarului.
Ziua petrecută în natură, învățând și descoperind patrimoniul local, a fost cu siguranță una de neuitat pentru toți cei implicați. Activitățile diverse au oferit multe oportunități de învățare și cu siguranță copiii noștri își doresc să repete astfel de experiențe. Sperăm că poteca tematică din Pădurea cu tisă va deveni realitate și va fi ocrotită și conservată așa cum merită!
Răspunsuri